Schooljaar 2021-2022

Door corona is er enkele maanden geen of minder les gegeven. Hierdoor zijn alle examens van voortgezet- en highschool onderwijs pas in september afgenomen. We hebben ook lang niet alle rapporten ontvangen. Ook op de basisschool was dat het geval. We hebben er nu een kleine 100. Helaas hebben we dus niet voor iedere sponsor een rapport. Er word geprobeerd nog het een en ander te achterhalen.

Het aantal leerlingen is dit het nieuwe schooljaar weer toegenomen: kleuterschool 365, basisschool 636, totaal 1001 .

Op het voortgezet 337, waarvan 176 meisjes en 161 jongens. Op de highschool 233, waarvan 125 meisjes en 108 jongens. Het is bijzonder dat er zoveel meisjes naar school gaan (ook op de basisschool zijn er meer meisjes dan jongens) dat is een enorme verbetering ten op zichte van een aantal jaren geleden.

De ouders van de kinderen zouden een minimale eigen bijdrage moeten betalen. 'Iets wat niets kost kan geen waarde hebben... Gezien de belabberde financiĆ«le situatie in Gambia hebben we ook dit jaar de eigen bijdrage weer uitgesteld tot het volgende schooljaar. Het is nog steeds armoe troef en de prijzen zijn enorm gestegen, o.a. voor rijst, betaalde men vorig jaar nog 1000 a 1100 GMD nu tussen de 1500 en 1600 GMD. Dat is met heel veel ingevoerde artikelen het geval.

De adjunct van de highschool is door de overheid overgeplaatst. Als vervanger is de heer Serajo Jallow aangesteld. De resultaten van het afgelopen jaar hebben de Maladahschool landelijke bekendheid gegeven. De directeur is daar terecht erg trots op.

Omdat de school blijft groeien hebben we bij de Holland Foundation een aanvraag gedaan voor de bouw van een kantoor, opslagruimte en toiletten. De Regiodirecteur Zuid uit Gambia bepaalt tesamen met de Foundation de urgentie ervan. We hopen op een goede uitslag.

De Dippakunda Haste Nurseryschool is een school in Serekunda. We helpen deze school al sinds jaren met betaling van schoolspullen en de lerarensalarissen. Nu moet deze school verhuizen. De compound waarop deze school staat is  familie eigendom. Die familie wil er nu huizen op bouwen voor de familieleden. Er wordt daarom een nieuwe school gebouwd in Sami Estate. De school heeft de naam Maladah Nurseryschool gekregen. Dit jaar is men gestart met de 1e klas. Geleidelijk aan zullen de klassen verhuizen naar de nieuwe school. Maladah Nurseryschool