nieuws van oktober 2023

 

Sinds september 2023 zitten er ongeveer 1800 kinderen op onze scholen in Kunkujang. Die kunnen we momenteel niet allemaal tegelijkertijd plaatsen. Daarom hebben we aan Stichting MSC gevraagd ons te helpen. Men heeft ingestemd met ons verzoek. Er worden momenteel 18 lokalen in twee verdiepingen gebouwd. Er zal in dit gebouw ook een lerarenruimte en een kantoor voor de secretaresses gemaakt worden. zie hier foto's Daarnaast worden er ook nieuwe ruimten gezet waar de leraren gedurende de week kunnen overnachten en worden er twee toiletgroepen en een nieuwe keuken gebouwd.

Er zijn twee nieuwe hoofden van de school benoemd door het ministerie. De adjuncten waren er al. Die kunnen de nieuwe hoofden wegwijs maken op de school.

Kleuterschool:                      Mw. Yassin Bojang

Basisschool:                         dir. Mw Fatou Jadama

                                             Adj. Mw Awa Angel Jarya

Voortgezet onderwijs:         Dhr. Gibba

Highschool:                          dir. Dhr Lamin Jawara

                                             Adj. Dhr Sarajor Jallow

De heer Lamin Jawara woont ver van de school. We hebben hem een motor en een helm in bruikleen gegeven. (zie ook de foto's van de lokalen) Mevrouw Fatou Jadama zal gedurende de week van maandag tot vrijdag op de school verblijven en gebruik maken van een van de kamers in het lerarenverblijf. 

Tijdens het bezoek van de voorzitter en zijn gehele gezin (20 personen) hebben er onder andere spellen plaats gevonden. Men heeft wedstrijdjes Gambia - Nederland voetbal en volleybal gespeeld. Daarnaast zijn er op de diverse scholen workshops gegeven. Maar bleek ook dat er een en ander aan vervanging nodig was. Zo worden er nieuwe werkbladen op schoolbankjes gemaakt en worden de luiken aan de achterzijde van de school gelast.

Ook de basisschool maakt gebruik van een printer. Deze is eigenlijk te klein voor het aantal prints dat er gemaakt moet worden. We zullen daarom uitkijken naar een met een grotere capaciteit. De examens van de leerlingen zijn erg goed gemaakt. 98% van het voortgezet onderwijs is geslaagd. Daarbij bleek dat het ministerie een onderzoek naar 18 scholen in de omgeving had uitgevoerd. Controlepunten waren hygiene, de staat van de school, het aantal toiletten voor meisjes en voor jongens. Ook werd naar het onderwijs gekeken. De Maladahschool kwam in het onderzoek op de 1e plaats.

Tijdens een eerder bezoek is er een stofzuiger meegenomen voor het computerlokaal. Die bewijst zijn waarde. Er lag geen zand in het lokaal! Eerder waren er plannen om een scheikundelokaal in te richten. In overleg ter plaatse is besloten dat niet te doen omdat er behoorlijke kosten mee gemoeid zijn en omdat de kinderen hun praktijkdeel op een andere school mogen volgen.